Toscane is één van die vakantiebestemmingen waar je eigenlijk ooit een keer geweest moet zijn. Toscane ligt in centraal Italië en grenst aan de Tyrreense Zee. Eigenlijk is voor veel toeristen Toscane exact wat men zich inbeeldt bij een vakantie in Italië, je vindt er prachtige natuur, mooie oude stadjes en ontelbaar veel goede restaurants. Enkele bekende vakantieplaatsen in Toscane zijn: Florence (Firenze), Pisa, Lucca en Siena. Met name Florence trekt gedurende het hele jaar duizenden toeristen.

De wegen in Toscane lenen zich perfect voor een mooie fly & drive vakantie, ze zijn lang en brengen je langs prachtige plaatsen. Er zijn diverse aanbieders die vliegen naar Pisa of Florence en ook aanbieders van huurauto’s zijn goed vertegenwoordigd in Toscane.

Rondreis door Toscane

Rondreis Toscane
Het vliegtuig brengt ons in Pisa voor het begin van Toscane fly driveonze fly & drive vakantie in Toscane. We maken een rondreis langs zes plaatsen in deze Italiaanse regio. Omdat we landen op het vliegveld van Pisa beginnen we met een uitstapje naar deze wereldberoemde plaats. Overal ter wereld staat Pisa bekend om de scheve Toren van Pisa. Pisa is eigenlijk een klein plaatsje met ongeveer 80.000 inwoners, maar het heeft een verrassend mooi centrum met prachtige gebouwen langs de rivier De Arno. Mooie foto’s zijn gegarandeerd in deze stad! We vervolgen onze tocht nadat we een “klassieke” foto hebben gemaakt waarbij we schijnbaar de vallende toren van Pisa tegenhouden. Onze rondreis brengt ons naar de stad Empoli in het centrum van Toscane. Empoli staat bekend om haar glasindustrie en vandaar dat we een bezoek brengen aan de plaatselijke glasblazerij. Ook gaan we langs Empoli’s mooiste bouwwerk: de Collegiata di Sant’Andrea. Dit is een kerk uit de 11e eeuw en is volledig gebouwd met wit en groen marmer.

Florence Toscane

Na Empoli gaan we met de auto verder naar de toeristische trekpleister Florence ofwel Firenze. Florence is de hoofdstad van Toscane en is net als Pisa gelegen aan de rivier De Arno. Florence werd in het jaar 59 voor Christus gesticht door Julius Ceasar als nederzetting voor oude Romeinse soldaten. De stad is opgezet als een militair kamp en dit is nog altijd terug te zien aan het geordende stratenplan van Florence. Het historische centrum van Florence staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst en is hiermee zeer de moeite waard om te bezichtigen. Dit is ook de reden dat we een langere stop maken in Florence en hier enkele dagen verblijven. Er is immers zo veel te zien en daarom een langere stop tijdens onze fly & drive vakantie waard. Zo gaan we natuurlijk kijken bij het beeld van David (en de vele kopieën die ervan in de stad te vinden zijn). Op onze lijst stond ook het bezoeken van de Uffizi Galerij, waar prachtige werken van Botticelli, Da Vinci en Michelangelo te bewonderen zijn. We hadden al een ticket gekocht waardoor we niet in de lange rij hoeven plaats te nemen

Nadat we Florence hebben bekeken is het tijd om onze rondreis voort te zetten. We trekken richting het zuiden naar de stad Siena. Siena staat bekend om het zeer goed bewaarde Middeleeuwse stadscentrum. Net als Florence staat het centrum van Siena op de UNESCO Werelderfgoed lijst. We dwalen door de Middeleeuwse straatjes en belanden op het stadsplein. Omringd door historische gebouwen en details wanen we ons in een volledig ander tijdperk. Om de schoonheid van Siena aan onze familie en vrienden te kunnen laten zien schieten we onze camera’s helemaal vol.

Piombino Toscane

Het is inmiddels tijd voor een verkoelende duik in de zee, vandaar dat we richting de kustplaats Piombino rijden. Piombino is een rustig en klein kustplaatsje met een belangrijke verbinding naar het eiland Elba. In Piombino onttrekken we ons voor even aan de vele toeristen en ontspannen we op het strand. Na bijgetankt te hebben aan het strand van Piombino gaan we verder op weg naar alweer onze laatste bestemming. We volgen de weg langs de kust en rijden richting Livorno. In de havenstad Livorno lopen we langs de haven en bekijken de passerende schepen. De zeelucht maakt ons hongerig en we besluiten een visrestaurant op te zoeken. Een aanrader is de plaatselijke delicatesse: Cacciucco. Cacciucco is een soort vissoep met diverse soorten vis, zoals inktvis, octopus, hondshaai, schelpdieren, rivierkreeft en garnalen. Het gerecht bevat veel knoflook en wordt geserveerd met een stokbrood. Een perfect einde van onze heerlijke fly & drive vakantie naar Toscane!

Klimaat Toscane

Doordat Toscane is gelegen aan de westkust van Italië geniet het gebied van de aanvoer van zachte lucht vanuit de Tyrreense Zee. In de wintermaanden daalt de gemiddelde temperatuur naar zo’n 8 graden Celsius en in de zomermaanden kan het kwik oplopen tot boven de 30 graden Celcius. November is de natste maand in Toscane, wanneer er gemiddeld 111 millimeter regen valt. Ter vergelijking: in Nederland valt in november gemiddeld 87 millimeter regen.

Bezienswaardigheden fly & drive Toscane

  • Toren van Pisa
  • Collegiata di Sant’Andrea
  • Uffizi Galerij