Zondag is het de 11e van de 11e: de start van het carnavalsseizoen. Bij carnaval denken we hier aan bier, verkleden, de polonaise en de echte carnavalskrakers. Maar we zijn lang niet het enige land dat carnaval viert. Er zijn ook verschillende fly & drive bestemmingen waar ze ook carnaval vieren. Daarom dit inspiratie-artikel. Lees je mee?

# Curaçao

Op Curaçao is carnaval het belangrijkste feest in het jaar. Het vindt plaats tussen januari en maart. Het feest duurt maar liefst een maand of twee, met als hoogtepunt de laatste week. In de laatste week vindt de Gran Marcha plaats, de grote optocht. Hier doen alle verenigingen aan mee en de (eerder in de twee maanden gekozen) Prins, Pancho en carnavalskoningin. De carnavalsperiode wordt afgesloten met de afscheidsoptocht en de verbranding van de pop van Prins Momo. Alles wordt afgesloten met vuurwerk.

# Tenerife

Het carnaval van Tenerife is de één na grootste carnavalsfeest ter wereld! Het bestaat uit twee delen: de straatfeesten en de officiële viering. De carnavalsviering heeft veel weg van de Zuid-Amerikaanse carnavalsvieringen. Er zijn veel kostuums, sambamuziek en prachtige parades.

# Venetië

Het Venetiaans carnaval duurt twaalf dagen en valt, net als ‘ons’ carnaval, 40 dagen voor Pasen. Kenmerkend aan de carnavalsviering in de Italiaanse stad is dat het verplicht is om een masker te dragen.

# New Orleans

In de Deep South stad New Orleans wordt carnaval ook wel Mardi Gras genoemd.  De viering duurt drie dagen en vindt plaats op de dag voor Aswoensdag. Als je ons reisverslag over New Orleans hebt gelezen, weet je dat er veel Franse invloeden in de stad zijn. Mardi Gras betekent dan ook Dikke Dinsdag in het Frans, of Fat Tuesday zoals de Amerikanen het noemen. Tijdens Mardi Gras vinden er veel parades en feesten plaats en verkleden de mensen zich in de kleuren groen, paars en goud.

# Brazilië

Het carnaval van Rio Di Janeiro is met zo’n twee miljoen bezoekers de grootste ter wereld. Het duurt vier dagen en eindigt de dag voor Aswoensdag. Tijdens deze carnavalsviering zijn er talloze optochten met praalwagens en danseressen. In plaats van onze carnavalskrakers wordt er voornamelijk sambamuziek gedraaid.

# Notting Hill

De Londense wijk is niet alleen bekend van de film met Hugh Grant, maar ook vanwege haar Notting Hill Carnival. Deze viering vindt plaats in het laatste weekend van Augustus duurt twee dagen. De viering is gestart door de Caribische gemeenschap in de jaren 60. Het is dus geen verrassing dat ook deze carnavalsviering erg veel tropische invloeden heeft. Praalwagens, danseressen en sambamuziek staan centraal in deze optocht. Maar iedereen is welkom en veel mensen reizen af naar de wijk om lekker te feesten aan het eind van de zomer.

Waar vier jij het liefst carnaval? Laat het ons weten in de comments!