Het is altijd belangrijk om je goed voor te bereiden voor je vakantie. Als je al vaker een fly & drive vakantie hebt gemaakt ben je vast een keer de term ‘internationaal rijbewijs’ tegengekomen. Wat is een internationaal rijbewijs? En wanneer heb je er een nodig? We hebben het voor je uitgezocht.

Wat is het internationaal rijbewijs?

Het internationaal rijbewijs (IRB) is een boekje dat je kan kopen bij de ANWB winkel. In het boekje staat de informatie van je rijbewijs in een aantal verschillende talen, en achterin staat je foto en je gegevens. Je kan het internationaal rijbewijs kopen als je in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs. Je hoeft dus geen extra rijles te volgen en het is geen vervanging voor je Nederlands rijbewijs.

Hoe lang is mijn internationaal rijbewijs geldig?

Het internationaal rijbewijs is ontstaan uit afspraken van het Verdrag van Genève in 1949. In die tijd was het nog een stuk zeldzamer dat mensen op reis gingen en destijds is er een geldigheidsperiode van 1 jaar afgesproken. In 1968 zijn er afspraken gemaakt om de geldigheidsperiode te verlengen naar drie jaar, maar in de afgelopen 50 jaar zijn deze regels nog niet doorgevoerd.

Wat kost een internationaal rijbewijs?

Het internationaal rijbewijs is alleen af te halen bij ANWB-winkels (niet online of telefonisch) voor €18,95 voor niet-leden van de ANWB en €17,95 voor leden.

Waar heb ik mijn internationaal rijbewijs nodig?

Binnen de EU is je Nederlands rijbewijs altijd voldoende. Voor andere landen maakt de ANWB het onderscheid of het ‘verplicht’ of ‘aangeraden’ is. Verder zegt de ANWB dat je zelf contact moet opnemen met de ambassade van je fly & drive bestemming om er achter te komen of je het internationaal rijbewijs echt nodig hebt. Voor landen waar je de taal niet spreekt is het aan te raden om een internationaal rijbewijs mee te nemen, simpelweg omdat het vaak duurder is om het daar aan te schaffen als je het nodig hebt. Het verschilt ook per autoverhuurder wat ze van je willen. Het blijft dus een ingewikkeld zaakje! Hieronder een overzicht van in welke landen het internationaal rijbewijs verplicht is, en waar het wordt aangeraden door de ANWB. 

Afrika:

Internationaal rijbewijs verplicht:

Angola, Botswana, Burkina Faso, Comoren, Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Egypte, Ivoorkust, Kenia, Nigeria, Rwanda, Somalië, Swaziland

Internationaal rijbewijs aangeraden:

Algerije, Benin, Gambia, Ghana, Lesotho, Liberia, Mozambique, Namibië, Soedan, Tanzania, Togo, Tunesië, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika

Azië:

Internationaal rijbewijs verplicht:

Afghanistan, Bahrein, Bangladesh, Brunei, India, Indonesië, Irak, Iran, Japan, Jemen, Jordanië, Koeweit, Laos, Libanon, Macau, Mongolië, Nepal, Oezbekistan, Pakistan, Qatar, Rusland, Singapore, Sri-Lanka, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Zuid-Korea

Internationaal rijbewijs aangeraden:

Armenië, Cambodja, China, Hongkong, Israël, Kazachstan, Maleisië, Myanmar, Oman, Saoedi-Arabië, Singapore

Europa:

Internationaal rijbewijs verplicht:

Azerbeidzjan

Internationaal rijbewijs aangeraden:

Montenegro, Oekraïne, Servië, Wit-Rusland

Oceanië:

Internationaal rijbewijs verplicht:

Australië, Cookeilanden, Fiji, Vanuatu

Internationaal rijbewijs aangeraden:

Nieuw-Zeeland

Noord-Amerika:

Internationaal rijbewijs verplicht:

Britse Maagdeneilanden, Haïti

Internationaal rijbewijs aangeraden:

Canada, Greneda, Mexico, Saint Lucia, Saint Vincent, Verenigde Staten

Zuid-Amerika:

Internationaal rijbewijs verplicht:

Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Suriname

Internationaal rijbewijs aangeraden:

Brazilië, Guyana, Trinidad en Tobago, Uruguay