Bij het uitzoeken van een fly & drive vakantiebestemming zijn er allerlei zaken om in overweging te nemen. Hoeveel geld wil je uitgeven? Hoe lang blijf je weg? Hoe ver wil je reizen? En natuurlijk: Is mijn vakantiebestemming wel veilig? We krijgen hier geregeld vragen over op ons contactformulier, dus hierbij een overzicht van alles wat je in overweging kan nemen.

# Reisadvies

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor elk land een reisadvies, deze kun je hier vinden. Daarnaast heeft geen enkele bestemming op fly & drive vakantie een negatief reisadvies. Wel is het zo dat sommige landen bepaalde regio’s hebben waar het niet wordt aangeraden om heen te reizen. Dit zijn bijvoorbeeld grensgebieden of gebieden waar opstandige partijen actief zijn. In het geval van een fly & drive vakantie is het belangrijk je route hierop af te stemmen.

# Politieke onrust

In de meeste landen doen ze erg hun best om de toeristische gebieden niet te laten lijden onder politieke onrust, omdat het toerisme voor veel landen een grote vorm van inkomen is. Meestal is je vakantie dus niet direct in gevaar als het politiek onrustig is in je land. Het bijwonen van protesten wordt over het algemeen afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Dit is omdat protesten vaak uit de hand kunnen lopen, zelfs in Nederland. In sommige landen gaan protesten er ook minder gemoedelijk aan toe dan dat het meestal in Nederland gaat. Dat betekent niet dat het hele land onveilig is, maar natuurlijk is het raadzaam om potentiële onveilige situaties te vermijden.

# Aanslagen

Helaas kampen sommige landen momenteel met terreurdreiging. Dit wordt aangegeven met de code geel binnen het reisadvies. Dit betekent niet dat je nergens in dat land veilig bent, wel wordt alertheid aangeraden op bepaalde plekken. Helaas zal je dit echter nooit kunnen voorspellen of voorkomen.

# Natuur

Aangezien we in Nederland wonen, vergeten we soms nog wel eens dat de natuur ook heel goed je vakantie kan verpesten. Aardbevingen, cyclonen, vulkaanuitbarstingen. tornado’s of andere natuurrampen komen op veel plekken voor. Zo komen er in het diepe zuiden van Amerika vaak orkanen en soortgelijk natuurgeweld voor. Dit hoeft niet super gevaarlijk te zijn, maar zorg wel dat je er niet doorheen hoeft te rijden (tenzij je een Storm Chaser bent, maar dat raden we niet aan met een huurauto). Ook is het slim om even te checken of er toevallig een regenseizoen/orkaanseizoen bezig is in jouw vakantieperiode. Een ander aspect om in overweging te nemen is de grootte van de natuur, dat vergeet je ook af en toe in zo’n klein kikkerlandje als Nederland. Zo zijn er genoeg verhalen van mensen die verdwaald zijn geraakt in nationale parken of bergen die instorten omdat ze niet bedoeld zijn om te beklimmen. Het is dus vaak aan te raden om met een gids op pad te gaan, en vaak is dat ook leuker omdat diegene veel weet over het gebied!

# Verkeer

Voor het maken van het fly & drive vakantie is het handig als je wat rijervaring hebt. Vooral omdat je dan ook een stuk rustiger achter het stuur zit. Houd ook rekening met dat andere landen ook andere verkeersregels kunnen hebben, of bepaalde verkeersregels missen. Lees je dus goed in over de verkeersregels van je fly & drive bestemming. In deze blog vind je tips voor landen waar ze links rijden. Voor landen met een lage verkeersveiligheid is het aan te raden om in ieder geval ‘s avonds niet de weg op te gaan.

# Mensenrechten

Andere landen hebben andere wetten. Of je het hier mee eens bent of niet, het is vooral belangrijk om deze wetten alsnog na te leven. Simpele dingen zoals het uiten van je affectie met je partner, maar ook homoseksualiteit en vrijheid van meningsuiting zijn minder vanzelfsprekend in sommige landen. Lees je dus goed in over je bestemming en zorg dat je geen regels overtreedt zonder het te weten.

Al met al gaat het om hoe jij je voelt om naar een gebied af te reizen. Zelfs met alle veiligheidsmaatregelen kan er iets gebeuren, hetzelfde geldt voor thuisblijven. Daarom is het dus belangrijk dat jij je fijn voelt bij je vakantiebestemming, en dat kun je zelf eigenlijk als enige inschatten. Wel kan je je goed inlezen om zo de keuze te maken óf jij je veilig voelt op je vakantiebestemming. Op onze Pinterest vind je een bord vol met tips en dingen om rekening mee te houden voor je vakantiebestemming.