We hebben het al eerder gehad over wereldgerechten en gebakjes die je zeker moet proeven op je volgende fly & drive vakantie. Maar voor velen hoort er ook wel een drankje bij je vakantie. Ken je deze nationale dranken al?

# Rye Whiskey (Canada)

Canadese Whiskey wordt vaak gemaakt met rogge (rye). Veel ‘Rhye Whiskey’s’ bevatten echter helemaal geen rogge. Dit is omdat de regelgeving niet heel streng is, dus er vrij snel het etiket ‘rye whiskey’ gebruikt mag worden. De rye whiskey is licht van kleur en licht van smaak, een goede beginners whiskey!

# Pisco (Chili)

Pisco is een likeur die veel wordt gedronken in Peru en Chili. Beide landen zijn het niet helemaal eens over de oorsprong van de drank, want beide landen hebben een dorp dat Pisco heet. De sterke drank wordt gemaakt van druiven. Vaak wordt het gebruikt in de Pisco Sour cocktail: pisco, opgeklopt eiwit, citroensap, rietsuikerstroop en een bittertje.

# Akvavit (Zweden/Noorwegen)

Akvavit (of Aquavit) wordt veel gedronken in Scandinavië. De drank wordt gestookt van karwij heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45%. De zoete anijsachtige drank wordt door de Zweden rijkelijk gedronken tijdens midzomernacht en gaat uitstekend met de Scandinavische cuisine van ingelegde vis.

# Ouzo (Griekenland)

Een andere anijsachtige drank is ouzo. Deze drank is de nationale likeur in Griekenland en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Het precieze recept van ouzo is geheim, maar de drank bevat veel kruiden. De smaak van anijs komt het meest naar voren als je het drinkt.

# Grappa (Italië)

De Italianen weten wel het een over eten en drinken. Het is het land van pasta, pizza en wijn. Daarnaast hebben ze ook grappa. Deze sterke drank wordt gemaakt van de schillen en zaden die overblijven van de wijnproductie. Drink een glaasje grappa na het eten, of drink het in je koffie (café coretto).  

# Kruškovac (Kroatië)

Kruškovac is een Kroatische perenlikeur. Het oranje drankje heeft aardig wat weg van oranjebitter en wordt zowel puur als gemixt gedronken.

# Palinka (Roemenië)

Deze brandewijn wordt gemaakt van appels, peren, pruimen of andere vruchten. De drank is voornamelijk populair is de Roemeense provincie Transsylvanië. De drank lijkt een beetje op jenever, alleen heeft palinka vaak een hoger alcoholpercentage. Op het platteland stoken de Roemenen vaak ook hun eigen palinka, hierdoor zijn er veel verschillende recepten!

# Amarula (Zuid-Afrika)

Deze zoete, karamelachtige drank komt uit Zuid-Afrika. De likeur wordt gemaakt de vrucht van de Afrikaanse Marulaboom, samen met wat room en suiker. Met een alcoholpercentage van 17% is de drank perfect als afsluiter van een mooie dag!

# Brennivín (IJsland)

Brennivín, ook wel de ‘zwarte dood’ genoemd, is de nationale drank van IJsland. De ongezoete schnapps wordt gemaakt van aardappelpulp, met kruiden als karwij, komijn en engelzaad en heeft een beetje een dropachtige smaak. De drank wordt ook gebruikt in cocktails, zoals de ‘northern lights’. Hierin wordt het gemixt met amaretto, bruisend water en grapefruitsap.

# Seco (Panama)

Deze nationale drank uit Panama wordt gemaakt van suikerriet en heeft erg veel weg van rum. Het verschil met rum is vooral het productieproces, al vinden veel mensen de smaak erg op elkaar lijken. De drank wordt zowel puur als gemixt met sap gedronken. Een bekende cocktail met seco is de ‘Chichita Panamá’: Seco met ananas- en grapefruitsap.  

Wat is jouw favoriete drankje op vakantie? Laat het ons weten in de comments!